Neem even rust

Na het overlijden van een dierbare is er van alles te regelen. Neem voordat je hiermee aan de gang gaat eerst de tijd om bij het overlijden stil te staan. Je te realiseren dat iemand is overleden.

Neem even rust

Na het overlijden van een dierbare is er van alles te regelen. Neem voordat je hiermee aan de gang gaat eerst de tijd om bij het overlijden stil te staan. Je te realiseren dat iemand is overleden.

Opzoeken en klaarleggen

  • Heeft de overledene een donorcodicil? De (huis)arts die het overlijden vaststelt zal hiervoor het Donorregister raadplegen.
  • Ga na of er een testament en/of laatste wilsbeschikking is opgesteld. U kunt dit navragen bij het Centraal Testamentenregister: online via www.notaris.nl/centraal-testamentenregister of telefonisch: 0900 114 4114.
  • Ga na of de overledene zijn/haar uitvaartwensen heeft vastgelegd. Bijvoorbeeld in een document dat bij de uitvaartpolis of bij de uitvaartmaatschappij ligt.
  • Zoek adressen bij elkaar voor het versturen van de rouwkaarten.
  • Polis(sen) van uitvaartverzekeringen.
  • Trouwboekje en/of geldig identiteitsbewijs.
  • Leg persoonlijke spullen klaar voor verzorging en opbaring van de overledene. Denk onder meer aan kleding, bril, kunstgebit, kleurenfoto en sierade

(Huis)arts bellen

Sjaardema Uitvaartzorg kan pas in actie komen op het moment dat het overlijden door een arts is vastgesteld. Bel de huisarts van de overledene als hij of zij thuis is overleden. Bij een overlijden in het ziekenhuis of verpleeghuis zal de behandelend arts de dood vaststellen.

huisarts bellen

Eerste zorg overledene

Na het overlijden concentreren wij ons op de eerste zorg van de overledene. Het is belangrijk te weten hoe het overlijden heeft plaatsgevonden. Het maakt nogal een verschil of het overlijden plaats heeft gevonden op een weg of dat men thuis in bed is gestorven.

De opbaring

Daarnaast is het belangrijk te weten waar de opbaring moet plaatsvinden. Nabestaanden kunnen kiezen voor een opbaring thuis of in een rouwcentrum. Een overledene moet altijd gekoeld worden tenzij er thanatopraxie wordt toegepast op het lichaam.

  • Bij een opbaring thuis neemt Sjaardema Uitvaartzorg een kistkoeling mee als de overledene in de kist wordt opgebaard, en een bedkoeling als de overledene in bed wordt opgebaard.
  • Bij een opbaring in een rouwcentrum wordt er altijd gebruik gemaakt van een kistkoeling.

De verzorging

Ten slotte wil Sjaardema Uitvaartzorg graag weten wie de overledene gaat verzorgen. Sommige nabestaanden vinden het prettig om de overledene zelf te verzorgen, of hebben familieleden die het graag willen doen.

Bespreking van de uitvaart

Tijdens het eerste telefonisch contact wordt een afspraak gemaakt voor de bespreking van de uitvaart. Dit gesprek vindt gewoonlijk op de dag van het overlijden plaats. Tijdens dit gesprek komt van alles aan bod zoals:

  • Wordt het een begrafenis of een crematie?
  • Wordt de plechtigheid voorafgegaan door een dienst in de kerk?
  • Op welke dag vindt er eventueel een condoleance plaats?
  • Wordt het een besloten uitvaart of is het voor iedereen toegankelijk?

Sjaardema Uitvaartzorg bezit onder andere een uitgebreide kaarten- en kistencollectie, een muziekboek en een bloemstukkenboek om zo uw keuzes beter te kunnen maken. Dit gesprek duurt gemiddeld genomen twee uur. Na de bespreking  van de uitvaart is er uiteraard ruimte om in de komende dagen zaken bij te stellen.

begroting

Sjaardema Uitvaartzorg, gewoon goede uitvaartzorg.

Open chat
1
Wekom bij Sjaardema Uitvaartzorg. Kunnen wij u ergens mee helpen?