Dementie en overlijden

Je naaste met dementie kan een groot verlies te verwerken krijgen. Misschien sterft haar partner, een kind of een andere dierbare. Hoe vertel je dit verdrietige nieuws? Hoe begeleid je je naaste in haar rouwproces? Het komt helaas steeds vaker voor dat een dementerende partner achterblijft. Wij vinden het belangrijk dat deze partner het afscheid op een voor hem/haar passende manier kan beleven.

Dementie en overlijden

Je naaste met dementie kan een groot verlies te verwerken krijgen. Misschien sterft haar partner, een kind of een andere dierbare. Hoe vertel je dit verdrietige nieuws? Hoe begeleid je je naaste in haar rouwproces? Het komt helaas steeds vaker voor dat een dementerende partner achterblijft.

Dementievriendelijke uitvaartzorg

Edwert Sjaardema en Wilma van Kasteel zijn gecertificeerd in de dementievriendelijke uitvaartzorg. Dit houdt in dat zij in alledaagse omstandigheden dementie kunnen herkennen. Zij kunnen inspelen op de wensen en behoeften van mensen met dementie.

Wel of niet vertellen aan iemand met dementie?

Als iemand uit de directe omgeving van je naaste overlijdt, rijst misschien de vraag: vertellen we het haar? En zo ja, hoe? Hoeveel details moet je geven? Vooral wanneer je weet dat deze informatie je naaste uit evenwicht kan brengen.

Wanneer je je naaste niet vertelt dat een dierbare is gestorven, dan krijgt ze geen mogelijkheid om te rouwen. Ze kan zich angstig en alleen voelen als ze de overledene ineens nooit meer ziet, zonder dat ze begrijpt waarom. Daar staat tegenover dat het wèl vertellen tot onrust kan leiden omdat ze de informatie niet goed kan verwerken.

Er is helaas geen sluitend advies te geven voor een dergelijke situatie. Dat je naaste dementie heeft, wil niet zeggen dat ze geen rouw kan ervaren. Ze kan hierin dezelfde behoeftes hebben als iemand zonder dementie. Hoe je naaste omgaat met verdriet en rouw is dan ook sterk persoonsgebonden.

Neem de tijd voor het afscheid

Afscheid nemen is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Wanneer de situatie van je naaste het toelaat, is het verstandig om daar de tijd voor te nemen.

Veel mantelzorgers vragen zich af of ze hun naaste mee moeten nemen naar een begrafenis of crematie. Dit hangt af van je naaste. Als er op de plechtigheid veel (onbekende) mensen komen, kan dit erg verwarrend zijn. In dat geval is het vaak beter om je naaste op een apart moment afscheid te laten nemen. Bijvoorbeeld een dag van tevoren in besloten (familie)kring.

Wil je naaste graag bij de begrafenis of crematie aanwezig zijn? Zorg er dan voor dat er iemand is die op haar kan letten. Bij voorkeur iemand die iets verder van de overledene afstaat, maar die je naaste wel goed kent. Wanneer je naaste zich niet prettig voelt of weg wil, kan diegene met je naaste een rustig plekje zoeken of haar naar huis brengen.

Wat  is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementiefrontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.

Sjaardema Uitvaartzorg, gewoon goede uitvaartzorg.

Open chat
1
Wekom bij Sjaardema Uitvaartzorg. Kunnen wij u ergens mee helpen?