Zorg na overlijden: stap voor stap

Dinsdagochtend ging de telefoon. Moeder was vanochtend vroeg thuis na een kort ziekbed vredig overleden, in het bijzijn van haar drie dochters. Of we wilden komen om haar te verzorgen.

Aangekomen bij het appartement, stelden mijn collega en ik ons voor en condoleerden we de familie. Ik vroeg wie er mee wilde helpen met het wassen en aankleden van hun moeder. Twee dochters zeiden: ‘We werken in de zorg dus dat wassen doen we zelf wel. Dat had ma fijn gevonden en het is het laatste wat we voor haar kunnen doen’. Maar de andere dochter vond het maar eng. ‘Ik blijf wel in de kamer, maar op een afstand, hoor’, zei ze.

Stap voor stap vertelde ik wat er ging gebeuren en wat zij konden doen. Eerst begonnen we moeder te wassen. Gewoon met de zeep die zij dagelijks gebruikte. Daarna trokken we haar de kleren aan die moeder zelf had uitgezocht. Een mooi groen pak met een crème blouse met strik. Nadat we klaar waren zeiden ze alle drie: ‘Ze ziet er weer helemaal als zichzelf uit’.

Het enige dat nog ontbrak was die ene rode lippenstift die moeder altijd droeg. Dat was voor mij het moment om de angstige dochter erbij te betrekken. Ik vroeg haar of zij de lippenstift aan wilde brengen, en dat deed ze. ‘Ik wilde in eerste instantie niet helpen, maar ben zo blij dat ik het toch heb gedaan’, zei ze. Het gaf haar het gevoel nog eenmaal voor haar moeder te kunnen zorgen.”

Open chat
1
Wekom bij Sjaardema Uitvaartzorg. Kunnen wij u ergens mee helpen?