Kerk en cultuur

Door zijn jarenlange ervaring als uitvaartleider bij verschillende organisaties heeft Edwert diverse soorten uitvaarten mogen begeleiden. Van een multi-culturele uitvaart waarbij de overledene naar het buitenland gerepatrieerd moest worden tot een joodse begrafenis: hij heeft ervaring met diverse culturen en de daarbij behorende gebruiken. Inmiddels heeft Wilma deze ervaringen ook opgedaan.

Sjaardema Uitvaartzorg maakt geen onderscheid tussen overledenen met of zonder geloof.

Kerkelijke uitvaarten

Met de volgende geloofsovertuigingen hebben wij ruime ervaring:

Culturele uitvaarten

Chinese cultuur

De Chinezen kiezen traditioneel gezien voor begraven in plaats van cremeren. Een bijzonder uitvaartritueel dat voorafgaat aan een Chinese begrafenis is dat de nabestaanden nepgeld (of zoals zij het noemen: geestengeld) verbranden. Dit geld staat voor de rijkdom die de nabestaanden de doden toewensen in het hiernamaals.

Molukse cultuur

De meeste Molukkers zijn protestant en vaak wordt er gekozen voor een begrafenis. Een belangrijk uitvaartritueel binnen de Molukse gemeenschap is de troostdienst die wordt gehouden op de avond vóór de begrafenis. Dit wordt de ‘malam penghiburan’ genoemd wat letterlijk ‘de avond van de troost’ betekent. Deze troostdienst is vaak zelfs belangrijker dan de uitvaart zelf.

Hindoestaanse cultuur

Bij een Hindoestaanse uitvaart is de kist open en versierd met kransen en bloemen. Verder worden er door de nabestaanden bloemen, geurige stoffen en rijstkorrels in de kist gelegd waarbij wordt gezongen en gebeden.

Sjaardema Uitvaartzorg, gewoon goede uitvaartzorg.

© Copyright – Sjaardema Uitvaartzorg