De afscheidsbijeenkomst

In de dagen voor het afscheid bespreken we de inhoud en volgorde van de plechtigheid. We proberen de uitvaart aan te sluiten bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene met teksten, muziek, beelden en eigen inbreng. Hier maken we een draaiboek van. Wij kunnen tijdens het afscheid sprekers en muziek aankondigen, en teksten uitspreken.

Sprekers

Gemiddeld zijn er per uitvaart 3 tot 4 toespraken, welke afgewisseld worden door muziek. Iedere toespraak duurt maximaal 5 minuten. De meeste mensen vinden spreken voor een groep spannend. De emoties rondom een uitvaart komen daar nog eens bij. Maak de druk voor uzelf niet al te groot. Een gedicht voorlezen kan al veelzeggend zijn.

Ritueel spreker
Wij werken samen met Wilma van Kasteel van Benedicte; zij is naast uitvaartleider ook spreekster. Elke uitvaart is een uniek moment, een allerlaatste gelegenheid om afscheid te nemen. Emoties en tijdsdruk maken het dan vaak lastig om de juiste vorm, woorden en muziek te vinden, die het afscheid zo waardevol kunnen maken. Zij maakt samen met de nabestaanden een mooi levensverhaal en kan spreken bij de uitvaart. Indien gewenst kan zij de afscheidsplechtigheid ook een religieus karakter geven. Haar protestants-christelijke achtergrond is haar inspiratiebron, van waaruit zij dit mooie werk kan doen.

Kerkdienst
Bij een kerkdienst bespreek je samen met de voorganger, dominee of pastoor de inhoudelijke dienst en de muziek. Hij/zij zal van de dienst een liturgie maken; deze worden uitgedeeld voor de dienst begint.

MultiMedia

Muziek
Tijdens een uitvaart wordt er muziek gedraaid. Deze muziek moet tegenwoordig digitaal worden aangeleverd. Via Youtube kun je veel muziek downloaden. Gemiddeld bevat een afscheid 5 muziekstukken.

Fotopresentatie
Er wordt vaak een fotopresentatie van de overledene tijdens de uitvaart getoond. Gemiddeld worden er 100 foto’s getoond. Mochten er papieren foto’s zijn dan kunt u deze eenvoudig digitaliseren door er met uw smart-phone een foto van te maken.

Livestream
Voor dierbaren die niet aanwezig kunnen zijn bij een uitvaartdienst, kan via livestream de afscheidsdienst op eigen locatie bekeken worden. Dit kan via een computer, telefoon of tablet in eigen huis, ook als dit buiten Nederland is.

Fotograaf

Na het overlijden concentreren wij ons op de eerste zorg van de overledene. Het is belangrijk te weten hoe het overlijden heeft plaatsgevonden. Het maakt nogal een verschil of het overlijden plaats heeft gevonden op een weg of dat men thuis in bed is gestorven.

De opbaring

Daarnaast is het belangrijk te weten waar de opbaring moet plaatsvinden. Nabestaanden kunnen kiezen voor een opbaring thuis of in een rouwcentrum. Een overledene moet altijd gekoeld worden tenzij er thanatopraxie wordt toegepast op het lichaam.

  • Bij een opbaring thuis neemt Sjaardema Uitvaartzorg een kistkoeling mee als de overledene in de kist wordt opgebaard, en een bedkoeling als de overledene in bed wordt opgebaard.
  • Bij een opbaring in een rouwcentrum wordt er altijd gebruik gemaakt van een kistkoeling.

De verzorging

Ten slotte wil Sjaardema Uitvaartzorg graag weten wie de overledene gaat verzorgen. Sommige nabestaanden vinden het prettig om de overledene zelf te verzorgen, of hebben familieleden die het graag willen doen.

Bespreking van de uitvaart

Tijdens het eerste telefonisch contact wordt een afspraak gemaakt voor de bespreking van de uitvaart. Dit gesprek vindt gewoonlijk op de dag van het overlijden plaats. Tijdens dit gesprek komt van alles aan bod zoals:

  • Wordt het een begrafenis of een crematie?
  • Wordt de plechtigheid voorafgegaan door een dienst in de kerk?
  • Op welke dag vindt er eventueel een condoleance plaats?
  • Wordt het een besloten uitvaart of is het voor iedereen toegankelijk?

Sjaardema Uitvaartzorg bezit onder andere een uitgebreide kaarten- en kistencollectie, een muziekboek en een bloemstukkenboek om zo uw keuzes beter te kunnen maken. Dit gesprek duurt gemiddeld genomen twee uur. Na de bespreking  van de uitvaart is er uiteraard ruimte om in de komende dagen zaken bij te stellen.

begroting

Sjaardema Uitvaartzorg, gewoon goede uitvaartzorg.