De crematie

Een crematie vindt altijd plaats in een crematorium. Het afscheid vooraf aan de crematie kan in de aula van het crematorium, maar kan ook prima in een kerk of elders.

De verbranding vindt plaats in een speciale crematieoven. De temperatuur is ongeveer 1100 graden en de verassingstijd is ongeveer anderhalf uur. De as van een volwassen persoon weegt ongeveer 2,5 tot 3 kg (inclusief kist). Het is een misverstand dat een lichaam verteert door de vlammen. De verassing geschiedt door de hitte.

Tegenwoordig kunnen de nabestaanden aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven. Bij de meeste crematoria is dit geen probleem. Een aantal crematoria heeft de ovenruimte een publieksvriendelijker uiterlijk gegeven.

Een crematie kost in Nederland in 2020 al snel tussen de 5.000 en de 7.000 euro. De kosten van een crematie hangen af van uw persoonlijke wensen. Gemiddeld komen de kosten van een crematie uit op ongeveer 6.000 euro.

Asbestemming

Na de crematie wordt de as een maand in het crematorium bewaard. Dit is wettelijk verplicht. Na deze periode kunnen nabestaanden zelf kiezen wat ze met de as doen.

Men kan ervoor kiezen om de as in of bij een graf te plaatsen. Dit kan bij een eigen graf of in een speciaal urnengraf, wat vaak iets kleiner is dan een normaal graf. Daarnaast heeft men nog de mogelijkheid om de asbus te plaatsen in een urnenmuur.  Men kan de asbus mee naar huis te nemen.

Ten slotte kan men de as ook verstrooien. Hiervoor dient men echter wel toestemming te hebben van de eigenaar van de grond waar de as wordt verstrooid.

Wat als er geen geld is?

Een gemeente heeft de plicht om de uitvaart te verzorgen als er iemand binnen de gemeentegrenzen komt te overlijden van wie geen nabestaanden bekend zijn of waarvan de nabestaanden niet in staat zijn de uitvaart te betalen. De gemeente wordt dan de opdrachtgever van de uitvaart. De gemeente bepaalt ook hoe de uitvaart zal verlopen.

Vervolgens wordt een ondernemer, door de gemeente, gebeld in de plaats van overlijden die de uitvaarten van de gemeentewege verzorgt. Deze ondernemer regelt de uitvaart en handelt de zaken verder af met de gemeente.

Sjaardema Uitvaartzorg, gewoon goede uitvaartzorg.

© Copyright – Sjaardema Uitvaartzorg

Open chat
1
Wekom bij Sjaardema Uitvaartzorg. Kunnen wij u ergens mee helpen?