Coronavirus en Uitvaart

CONSEQUENTIES CORONAVIRUS VOOR UW UITVAART

14 mei 2020

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus.
Wanneer u ons belt met een melding van overlijden dan is het belangrijk voor ons om te weten dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Wij vragen of u als nabestaande gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten, niezen en koorts. Ook vragen wij u of er andere familieleden en/of aanwezigen deze klachten heeft. Het RIVM beschouwt deze mogelijke signalen voor een besmetting met het coronavirus.

Wij regelen met u de uitvaart
Het regelgesprek vindt zo veel mogelijk telefonisch plaats. De gemaakte afspraken bevestigen we per e-mail waarbij wij u vragen deze mail voor akkoord te bevestigen. Uiteraard zijn wij wel fysiek bij de uitvaart aanwezig. Mocht de partner van de overledene in quarantaine zijn, dan kunnen we de uitvaart uitstellen.

Verzorgen en opbaring van de overledene
Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren. Natuurlijk kan er ook opgebaard worden in een rouwcentrum. Wij hanteren de volgende procedure:

  • De verzorging wordt uitgevoerd zonder aanwezigheid van nabestaanden of familie. We maken het gezicht en de handen van de overledene extra goed schoon zodat nabestaanden die veilig aan kunnen raken.
  • De kist kan open blijven of u kunt ervoor kiezen om hem te sluiten met een glasplaat.
  • Nabestaanden kunnen gebruik maken van 24-uurskamers. Professionals gaan deze kamers niet binnen als nabestaanden aanwezig zijn.
  • Wij raden u aan zich te beschermen door handschoenen en mondkapjes aan te doen.
  • Bij een thuisopbaring mogen niet meer dan drie bezoekers tegelijkertijd ontvangen worden en zij moeten een onderlinge afstand van 1,5 meter houden, uitgezonderd leden van eenzelfde huishouden: zij hoeven geen afstand te houden van elkaar.

Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart zijn?
Sinds 16 maart geldt voor de hele uitvaartbranche dat er bij elke afscheidsdienst maximaal 30 gasten (inclusief personeel) aanwezig mogen zijn. Verdere regels zijn:

  • De aanwezigen moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden.
  • Personen die niet aanwezig kunnen zijn op de uitvaart kunnen de uitvaart bijvoorbeeld volgen via een livestream of video-opname.
  • Vanwege de hygiënevoorschriften vanuit de overheid mag u geen hand geven bij het condoleren.
  • Nabestaanden die besmet zijn verblijven verplicht in quarantaine en kunnen een uitvaart niet bijwonen. Het RIVM maakt een uitzondering voor nabestaanden in de eerste graad, als hun gezondheidstoestand het toelaat en zij weinig klachten hebben (geen koorts en niet hoesten), kunnen zij met een chirurgisch mondneusmasker aanwezig zijn.
  • Bij het dragen of begeleiden van de kist moet anderhalve meter afstand worden bewaard (behalve als het leden uit één huishouden betreft). In de praktijk kunnen vier nabestaanden wél een rijdende baar begeleiden. Als zij de kist zelf in de rouwauto willen tillen, zal de chauffeur niet (fysiek) helpen, maar dit wel met instructies kunnen ondersteunen. Dit geldt ook voor een begraafplaatsbeheerder bij het op het graf zetten en laten dalen.

Wijzigingen in juni en juli
Per 1 juni kan rond uitvaartplechtigheden – waar ook maximaal 30 personen bij aanwezig mogen zijn – weer catering aangeboden worden. Voorwaarde is uiteraard dat 1,5 meter afstand gehouden wordt. Uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen volgen de restrictie van de overheid voor de horeca: de aanwezigen zitten aan tafels met 1,5 meter afstand tot elkaar.

Per 1 juli kunnen uitvaartplechtigheden door maximaal 100 personen bezocht worden. Uiteraard geldt ook dan, dat die 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden.

Crematorium en Begraafplaats
Wij willen u erop wijzen dat niet alleen wij aandacht zullen vragen voor de RIVM-richtlijnen. Ook crematoria en begraafplaatsen zullen toezien op de naleving daarvan. Kijk voor meer informatie op de website van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en/of op de website van de Landelijke vereniging van crematoria.

Is iemand die is overleden aan het coronavirus nog besmettelijk?
Het RIVM heeft op deze vraag laten weten, dat het huidige coronavirus (Covid-19) een nieuw en onbekend virus is. Maar uit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen, blijkt dat de overleving van het virus na overlijden van de patiënt, kort is. Bij lage temperaturen (door koeling) en bij hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Na overlijden kan besmetting dus alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voor administratieve zaken en vragen zijn onze openingstijden van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In geval van een overlijden zijn wij 24 uur per dag bereikbaar via ons telefoonnummer.

Sjaardema Uitvaartzorg
Davelaarsgoed 34
3882 WP Putten
Telefoon: 085 – 080 1937
Provincie: Gelderland
info@ggu.nu
KvK 76890945

Heeft u vragen? Dan kunt u ook gebruik maken van het onderstaande formulier.

Sjaardema Uitvaartzorg, gewoon goede uitvaartzorg.

© Copyright – Sjaardema Uitvaartzorg